Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'ndeki bahçede, Türkiye'nin farklı şehirlerinden 34 tür ile yurtdışından 4 tür olmak üzere toplam 38 ters lale türü yer almaktadır. Ziraat Mühendisi Meral Aslay, yaptığı açıklamada "2006 yılından beri bu bitkilerin kültüre alınması ve ıslahı üzerine çalışmalar yürütüyoruz. 4-7 yıl süren projelerle 27 melez çeşidi adayını geliştirdik. Özel izin alarak, Türkiye’nin pek çok ilinden toplamış olduğumuz türlerle bu bahçeyi kurduk" şeklinde konuştu. Erzincan, Erzurum, Van ve 19 diğer ilden elde edilen materyallerle zenginleştirilmiş olan koleksiyon, biyoçeşitliliği koruma amacı taşımaktadır.
Meral Aslay, ters lalelerin birçoğunun endemik olduğunu ve aynı zamanda da koruma altında olduğunu belirterek, "Doğadan toplamak adına BÜGEM'den izin alınması gerekmekte. Bahçemizde 38 türden 82 popülasyonu koruyoruz. Bu, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak için önemli bir adımdır. Ters laleler, peyzajda süs bitkisi şeklinde kullanılabilir ve izinsiz olarak toplamalar engellenebilir" dedi. Türkiye'deki 52 ters lale türü üzerinden 29'unun endemik olduğunu kaydeden Aslay, bu zenginliğin korunmasının önemine vurgu yaptı.
Enstitü Müdürü Samet Karataş, ise konuya ilişkin değerlendirmesinde ters lale araştırmalarının 2006 yılında başladığını ifade ederek, "Hedefimiz yerli ve milli olan ters lale çeşitliliğini artırmak ve aynı zamanda süs bitkileri sektörüne katkıda bulunmak. Genetik erozyona karşı bu türleri burada koruyoruz" dedi. 2 dönümlük alanda 1526 saksı ile 22 yetiştirme tavası ile yürütülen çalışmalar ise, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşımakta ve TAGEM tarafından desteklenmektedir. Yılda yalnızca 20 gün çiçeklenen ters laleler, doğada çok nadir görülmekte ve güzelliklerinden dolayı sıkça zarar görmekte. Koparan ya da zarar veren kişiler 2025 yılından itibaren 577 bin lira gibi bir idari para cezasına çarptırılacak. Bu cezalar ise, ters lalelerin korunmasına yönelik bir önlem olarak planlanmıştır. Bahçe, bilimsel çalışmalara katkı sağlamanın yanı sıra doğa tutkunlarını etkilemektedir.
Genel
Yayınlanma: 13 Nisan 2025 - 21:50
Bu çiçeği sakın koparmayın: Cezası 577 bin lira!
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde bulunan Türkiye'nin tek ters lalelerinin koleksiyonları bahçesinde, bu çiçekler yılda yalnızca 20 gün boyunca açıyor. Nesilleri tükenme tehlikesi altında olan bu yerel bitkileri koparanlara 2025 yılından itibaren 577 bin lira para cezası verilecektir.
Genel
13 Nisan 2025 - 21:50